KATIOU LUBRICANTS-BATTERIESKATIOU ISO 9001
Katiou Energy


TOTALELFCASTROL - CYCLON

FAQ - Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Γνωρίζετε τι σημαίνει το λογότυπο της εταιρίας BP;
Beyond Petrol (Πέρα από το πετρέλαιο).


Πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχονται τα λάδια;
Τακτικά μεταξύ δύο διαδοχικών σέρβις, πριν από μεγάλα ταξίδια, και κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Στη περίπτωση που χρησιμοποιούμε λάδι full synthetic στις αλλαγές λαδιών, τότε μπορούμε να αραιώσουμε την αλλαγή λαδιών, π.χ. πάνω απο 20.000 χλμ.


Τι σημαίνουν οι αριθμοί που αναγράφονται πάνω σε ένα λάδι;
Ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπετε στην ετικέτα ενός  λαδιού είναι μία ομάδα αριθμών όπως 10W30. Οι αριθμοί αναφέρονται στο ιξώδες του λαδιού, ή την πυκνότητά του.
Ο πρώτος αριθμός φανερώνει πόσο εύκολα ρέει το λάδι όταν είναι κρύο, και εάν θα παραμείνει αρκετά αραιό για εύκολη εκκίνηση τα κρύα πρωινά του χειμώνα.
Το γράμμα δείχνει πόσο εύκολα θα ρέει το λάδι όταν είναι κρύο, και εάν θα παραμείνει αρκετά λεπτόρρευστο, για εύκολη εκκίνηση τα κρύα πρωινά, ειδικά το χειμώνα.
Ο δεύτερος αριθμός δείχνει πόσο καλά θα διατηρήσει το λάδι την πυκνότητά του σε υψηλές θερμοκρασίες.


Γιατί το λιπαντικό μαυρίζει με την πάροδο του χρόνου;
Εάν το λιπαντικό κινητήρα σας μαυρίσει πολύ σύντομα μετά από μια αλλαγή του, μην ανησυχείτε. Σημαίνει ότι το λιπαντικό σας κάνει καλή δουλεία όσον αφορά τον καθαρισμό του κινητήρα σας και τη φυλάκιση των μολυσμένων μορίων σε αυτό. Το λιπαντικό μαυρίζει και μέσω της οξείδωσης  – όταν αντιδρά το οξυγόνο του αέρα με το λιπαντικό για να σχηματίζει τα κολλώδη μαύρα κατάλοιπα άνθρακα που κατακάθονται στα διάφορα τμήματα του κινητήρα. Αυτό το φυσικό φαινόμενο είναι γνωστό ως οξείδωση και το ποσοστό στο οποίο πραγματοποιείται εξαρτάται από τη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα. Όσο πιο ζεστός είναι ο κινητήρας, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό υποβάθμισής του.


Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ λάδι κινητήρα, υγρά φρένων, υγρά συστήματος μετάδοσης και άλλα λιπαντικά τα οποία έχουν ανοιχτεί, ξανασφραγιστεί και αποθηκευτεί για αρκετούς μήνες;
Οποιαδήποτε μερικώς χρησιμοποιημένα δοχεία (μπουκάλια) λαδιού κινητήρα, υγρών φρένων ή συστήματος μετάδοσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα διάστημα τριών ετών μετά την αγορά τους. Ωστόσο, το προϊόν θα πρέπει να σφραγίζεται και να αποθηκεύεται σε ξηρό χώρο, μακριά από υγρασία.


Δύο λάδια με την ίδια προδιαγραφή και τις ίδιες κατατάξεις στην ετικέτα, θα πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα για κάθε χρήση;
Όχι ισοδύναμα, αλλά παρόμοια, όσον αφορά την απόδοσή τους. Ωστόσο, παρουσιάζουν διαφορές στην ποιότητα τους, λόγω διαφορετικής χημικής κατεργασίας.


Γιατί τα λιπαντικά δίχρονων κινητήρων βάφονται μπλε, κόκκινο, πράσινο, ή μοβ; Ποιος ο ρόλος των χρωστικών;
Τα προανεμειγμένα λιπαντικά δίχρονων κινητήρων είναι χρωματισμένα έτσι ώστε να γνωρίζετε ότι έχει ήδη προστεθεί λιπαντικό στο μείγμα καυσίμου. Αυτό σας αποτρέπει από το να προσθέσετε μια δεύτερη ποσότητα λιπαντικού στο μείγμα δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα μείγμα πολύ πλούσιο σε λιπαντικό. Χωρίς το χρωματισμό, τα προανεμειγμένα λιπαντικά δίχρονων κινητήρων δε θα είχαν καμία σαφή ένδειξη για το ότι το λιπαντικό έχει ήδη προστεθεί στο μείγμα.


Τι είναι η Εναλλακτική Διαχείρηση που χρεώνομαι στο τιμολόγιο;
H Εταιρία Κατίου Π. & ΣΙΑ Ε.Ε.,όπως και κάθε παραγωγός, έμπορος, ή εισαγωγέας λιπαντικών, υποχρεούται απο 01/07/2004, να συμμετέχει σε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρησης (ΣΕΔ) χρησιμοποιημένων λιπαντικών με βάση τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 82/2004.
Με βάση την Υπουργική Απόφαση 112145/2004 ΦΕΚ 1916 είμαστε υποχρεωμένοι να αναγράφουμε ξεχωριστά την παραπάνω εισφορά επι του τιμολογίου πώλησης προς τους πελάτες μας, να την εισπράτουμε απο αυτούς και να την αποδίδουμε στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρησης. Το κόστος αυτό ανέρχεται σε 0,02 ευρώ ανα κιλό διατιθέμενου στην αγορά λιπαντικού.


Πώς μπορούμε να καθορίσουμε τις πραγματικές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στο αυτοκίνητό μας;
Για αρχή, διαβάζουμε το εγχειρίδιο οδηγιών για τη χρήση του αυτοκινήτου μας.  Διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την κατηγορία της μπαταρίας εκκίνησης και την ελάχιστη ικανότητα του Ampere - ώρες (Ah).  Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε  μια μπαταρία εκκίνησης με μικρότερη χωρητικότητα από ό,τι απαιτείται.  Στην περίπτωση των ηλικιωμένων αυτοκινήτων, η χρήση μιας μπαταρίας εκκίνησης με υψηλότερη χωρητικότητα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την έναρξη και εγγυάται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.


Ποια είναι η επίδραση της θερμοκρασίας για τη λειτουργία της μπαταρίας εκκίνησης;
Η θερμότητα προκαλεί ταχύτερη εξάτμιση του ηλεκτρολύτη στην μπαταρία εκκίνησης, και από την άλλη προκαλεί ταχύτερη διάβρωση  στα θετικά φορτισμένα τμήματα της μπαταρίας. Και τα δύο οδηγούν σε μείωση της διάρκειας ζωής της. Το Ψύχος προκαλεί σοβαρή μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που μεταφέρεται από την μπαταρία εκκίνησης. Αν η μπαταρία εκκίνησης δεν είναι πλήρως φορτισμένη, το υγρό του  ηλεκτρολύτη μπορεί να παγώσει και να καταστρέψει τα στοιχεία ή το περίβλημά της.  Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία δεν μπορεί να παγώσει σε θερμοκρασίες άνω των - 20 ° C.


Πώς μπορώ να διατηρήσω τη μπαταρία εκκίνησης σε καλή κατάσταση;
Ελέγχουμε τους πόλους της μπαταρίας μια φορά το χρόνο για ίχνη διάβρωσης και τους καθαρίζουμε  με ένα υδατικό διάλυμα όξινου ανθρακικού νατρίου.  Κρατάμε το καπάκι της μπαταρίας εκκίνησης καθαρό.
Χρησιμοποιούμε  μόνο απιονισμένο  νερό. Εάν το αυτοκίνητο δεν είναι σε χρήση για περισσότερο από ένα μήνα, φορτίζουμε  την μπαταρία εκκίνησης.


Πώς μπορώ να φορτίσω την μπαταρία εκκίνησης;
1. Πρώτα πρέπει να τοποθετήσουμε το ένα αυτοκίνητο κοντά στο άλλο, έτσι ώστε οι μπαταρίες να έχουν τη μικρότερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους. Το αυτοκίνητο με τη φορτισμένη μπαταρία θα πρέπει να έχει τον κινητήρα του σε λειτουργία.
2. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ένα "κροκοδειλάκι" του κόκκινου καλωδίου στο θετικό πόλο της γεμάτης μπαταρίας και την άλλη άκρη του ίδιου καλωδίου στο θετικό πόλο της άδειας μπαταρίας.
3. Ανάλογα, τοποθετούμε τη δαγκάνα του μαύρου καλωδίου στον αρνητικό πόλο, πρώτα της γεμάτης μπαταρίας και στη συνέχεια της άδειας.
4. Θέτουμε σε λειτουργία το αυτοκίνητο με την άδεια μπαταρία, γυρνώντας το κλειδί στη μίζα. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να πάρει αμέσως εμπρός.

Tips
• Αν κάνουμε την παραπάνω διαδικασία και το αυτοκίνητο δεν πάρει αμέσως εμπρός, τότε πιθανόν να χρειαζόμαστε μία νέα μπαταρία. Δε χρειάζεται να ταλαιπωρήσουμε την μπαταρία του άλλου οχήματος, προσπαθώντας συνέχεια με τη μίζα.
• Για να αποσυνδέσουμε τα καλώδια, κάνουμε με ακρίβεια την παραπάνω διαδικασία αντίστροφα.
• Κατά τη διαδικασία φόρτωσης, δεν πρέπει να έρθουν τα αυτοκίνητα σε επαφή μεταξύ τους (π.χ. ανοιχτή πόρτα που ακουμπάει στο άλλο όχημα).
• Για να φορτίσει η μπαταρία, θα πρέπει να αφήσουμε τον κινητήρα για αρκετή ώρα σε λειτουργία. Δεν πρέπει να τον σβήσουμε αμέσως.
• Αν κάνουμε την παραπάνω διαδικασία και το αυτοκίνητο δεν πάρει αμέσως εμπρός, τότε πιθανόν να χρειαζόμαστε μία νέα μπαταρία. Δε χρειάζεται να ταλαιπωρήσουμε την μπαταρία του άλλου οχήματος, προσπαθώντας συνέχεια με τη μίζα.
• Για να αποσυνδέσουμε τα καλώδια, κάνουμε με ακρίβεια την παραπάνω διαδικασία αντίστροφα.
• Κατά τη διαδικασία φόρτωσης, δεν πρέπει να έρθουν τα αυτοκίνητα σε επαφή μεταξύ τους (π.χ. ανοιχτή πόρτα που ακουμπάει στο άλλο όχημα).
• Για να φορτίσει η μπαταρία, θα πρέπει να αφήσουμε τον κινητήρα για αρκετή ώρα σε λειτουργία. Δεν πρέπει να τον σβήσουμε αμέσως.


Γιατί δεν λειτουργεί η μπαταρία;
Η μπαταρία δεν χρησιμοποιείται για την εφαρμογή, για την οποία προορίζεται
Η μπαταρία δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος για αυτή την εφαρμογή
Το όχημα έχει πολλούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας
Η μπαταρία δεν είναι σωστά τοποθετημένη στο όχημα
Τα καλώδια της μπαταρίας δεν είναι καθαρά
Τα καλώδια της μπαταρίας δεν συνδέθηκαν σωστά για να ταιριάζουν στους ακροδέκτες της μπαταρίας
Το όχημα δεν κινήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα
Οι ακροδέκτες φέρουν σημάδια πως κτυπήθηκαν με σφυρί, πως στρίφτηκαν ή πως τοποθετήθηκαν κάτω από το κάλυμμα.
Οι πλαϊνοί ακροδέκτες φέρουν σημάδια υπερβολικά υψηλής ροπής
Το κουτί ή το κάλυμμα φέρουν σημάδια κόπωσης, ζημιάς ή υψηλής θερμοκρασίας.
Τα άκρα της μπαταρίας σπρώχνονται προς τα έξω. Αυτό υποδεικνύει μεγέθυνση των πλακών


Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά μπαταρίας;
Πώς γνωρίζετε ποια μπαταρία είναι η κατάλληλη για το όχημά σας; Σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή.
Ελέγξτε το βιβλίο του οχήματός σας για τις συστάσεις του κατασκευαστή αρχικού εξοπλισμού σχετικά με:
Μέγεθος της μπαταρίας (Battery group size) - Το μέγεθος της μπαταρίας που ταιριάζει καλύτερα στις διαστάσεις του οχήματός σας. Πολλά οχήματα μπορούν να υποδεκτούν διάφορα μεγέθη.
Ρεύμα ψυχρής εκκίνησης [Cold cranking amps (CCA)] - Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ο αριθμός των ampere που δέχεται μια μπαταρία για 30 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 0 βαθμών F μέχρι η τάση της να πέσει σε ακατάλληλα επίπεδα.
Χωρητικότητα αποθέματος - Βοηθάει στην τροφοδότηση ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματός σας, εάν έχει βλάβη ο εναλλακτήρας. Διαπιστώνει πόσα λεπτά μπορεί η μπαταρία να προσφέρει άφθονη ενέργεια, χωρίς να πέσει κάτω από την ελάχιστη τάση που απαιτείται για τη λειτουργία του οχήματός σας.
Κατά κανόνα, τόσο για το CCA όσο και για τη χωρητικότητα αποθέματος, ισχύει: όσο ποιο ψηλός είναι ο αριθμός, τόσο το καλύτερο. Αν ζείτε όμως σε χώρα με κρύο κλίμα, η ικανότητα CCA είναι σημαντικό κριτήριο επιλογής της μπαταρίας. Αντιθέτως αν ζείτε σε χώρα με πολύ ζεστό κλίμα, δεν χρειάζεται τόσο υψηλό CCA.
Κατά την επιλογή μπαταρίας βαθιάς εκφόρτισης (deep cycle) για χρήση σε σκάφη ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα εξής:
Τον τύπο του εξοπλισμού που θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια
Τον αριθμό ampere που απαιτείται για τη λειτουργία του εξοπλισμού
Τον αριθμό ωρών που θα χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό��������� 1 - 14 of 14
First | Prev. | 1 | Next | Last All